середу, 7 грудня 2011 р.

"Вот билет на балет..."


Бувають настільки досконалі види краси
й настільки блискучого достоїнства, що люди,
торкнуті нею, обмежуються тим,
що дивляться на неї й говорять про неї.
Ж. Лабрюйер
2 грудня в нашому місці відбулася надзвичайна подія. До нас у гості завітав Дніпропетровський академічний театр опери та балету. До нашого міста вони привезли дві вистави: «Degage»  та «Лебедине озеро». Майже всім учням нашого класу пощастило відвідати одну з них. Ми з нашим класним керівником Ольгою Вікторівною вирішили обрати Degage, так як і час був зручний, і ціна квитків влаштовувала, і було цікаво, як же класичний балет може змінити модерн.
Перед початком вистави виступила чарівна ведуча, яка розповіла нам трохи про те, що сам по собі цей театр не старий, йому всього 37 років, в той час як Большой театр в Москві почав свою історію в 1776 році. Також з її вуст нам стало відомо, що день народження балету у всьому світі прийнято рахувати 15 жовтня 1581 року. Саме цього дня у Франції на суд публіки своє творіння представив італійський балетмейстер Бальтазаріні. Його балет називався «Церцея» або «Комедійний балет королеви». А тривалість вистави складала близько п'яти годин. Починаючи з 1681 року, участь в балетних спектаклях стає доступною для жінок. До того часу танцівниками балету були лише чоловіки. Свій закінчений вигляд, як окремий вигляд мистецтва, балет отримує лише в другій половині 18-го століття завдяки сценічному новаторству французького балетмейстера Жан Жоржа Новера. Його реформи в хореографії відводили активну роль музиці, як основі для балетного спектаклю. 20-е століття ознаменувалося новаторством в літературі, музиці і танці. У балеті це новаторство виявилося в створенні танцю модерн – пластичного танцю, вільного від техніки класичної хореографії. Одним із засновників балету модерну була Айседора Дункан.
Балет – це мистецтво натхненної пластики, думка, втілена в русі, життя, показане засобами хореографії. Degage-(дегаже) означає перехід від класики до модерну. Ідея спектаклю, а також  постановка частини І з класичною хореографією належить  Зінаїді Зінченко,народній артистці України. ІІ частину балету – модерн, поставив молодий талановитий хореограф, випускник Академії російського балету ім. А.Я. Ваганової(Санкт-Петербург) Дмитро Омельченко. У виставі брали участь дуже багато гнучких і граціозних балерин, а також чимала кількість чоловіків, які дивували нас неймовірною пластикою та хореографією.
Після опитування дівчат нашого класу, «Яка ж, все-таки, частина вистави вам сподобалася більше?»-всі, як одна, відповідали, що більш всього їх вразила друга частина-модерн, тому що постановка чудова і виконавці балету – чоловіки, симпатичні, статні, високі, сильні, пластичні, як зараз кажуть «справжні мачо».
Тож хочеться висловити подяку нашим батькам, які виступали спонсорами нашого походу на таке чудове дійство. Звичайно, дуже хочеться, щоб в нашому місті було побільше культурних заходів, які б виховували нашу духовність.
Аня Мельникович

Немає коментарів:

Дописати коментар