неділю, 24 березня 2013 р.

День білої ромашки

Туберкульоз – важке інфекційне захворювання, яке супроводжує людство, ймовірно з часів його появи. Туберкульозом хворіють і продовжують хворіти величезні маси населення. На жаль, не тільки хворіють, від нього і помирають.
На початку ХХ століття в країнах Західної Європи і США виник громадський рух, направлений на боротьбу з туберкульозом. В рамках цього руху запровадили
«Туберкульозний день», під час якого збирали кошти для різних протитуберкульозних заходів. Символом дня став хрест, оздоблений білими квітами. А сам  день понад 100 років тому отримав назву «Біла ромашка».

В 1909 році була створена Ліга для боротьби з туберкульозом. На засідання Ліги в грудні 1910 року ухвалили рішення: «Навесні наступного року провести «Туберкульозний день» по всій Росії».
20 квітня 1911 року «Туберкульозний день» був проведений в Москві, Санкт-Петербурзі, Києві, Миколаєві, Сімферополі, Ялті, Саратові, Кронштадті, Тулі, Уфі, Ревелі.
Дні
«Біла ромашка» проводилися до початку першої світової війни. Згодом про них забули, – з болем констатує портал Валеолог і газета «Валеологія».
В 1982 році в зв’язку із століттям відкриття Робертом Кохом збудника туберкульозу «Протитуберкульозна асоціація» держави Малі за підтримкою Міжнародної спілки боротьби з туберкульозом і ВООЗ запропонувала на зразок Міжнародного дня здоров’я, Всесвітнього дня боротьби з курінням і Міжнародного дня боротьби із СНІДом започаткувати Міжнародний день боротьби з туберкульозом.
Відтоді день «Білої ромашки» почав відновлюватися у країнах світу, наприклад, в Росії, Україні, Білорусії.
За матеріалами порталу Валеолог






Немає коментарів:

Дописати коментар