пʼятницю, 27 січня 2012 р.

У світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році радянська армія звільнила в’язнів концтабору Освенцим (Аушвіц-Біркенау). З нагоди 65-річчя звільнення Освенцима Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун оприлюднив послання, в якому закликав усі народи зберігати пам'ять про Голокост і відстоювати людську гідність для всіх.
"Через жахи гетто і нацистських таборів смерті пройшли безліч чоловіків, жінок і дітей, яким, проте, вдалося вижити. Всі вони хочуть донести до кожного з нас найважливішу думку - думку про тріумф людського духу", - зазначив генсек ООН.
"Люди, які пережили Голокост, будуть з нами не вічно. Але пам'ять про те, що вони пережили, повинна залишатися з нами", - заявив Пан Гі Мун, підкресливши, що історії цих людей "мають зберегтися в пам'ятниках, в підручниках і, перш за все, в рішучому прагненні людства запобігти геноциду та іншим тяжким злочинам".

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН. У 1945 році радянські війська увійшли до розташованого на території Польщі нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, також відомого як Освенцим. До 27 січня - дня звільнення - в таборі залишалося всього 7 тисяч в'язнів. Десятьма днями раніше війська СС вивезли з табору більше 60 тисяч виснажених людей, десятки тисяч з них загинули під час цього "маршу смерті". За різними даними, за п'ять років існування Освенцима в його стінах загинули до 4 мільйонів людей. До 65-ї річниці звільнення табору в меморіальному комплексі Аушвіц виставлені фотографії та листи тих, хто був тут 27 січня 1945 року. Нагадаємо, незадовго до дня пам'яті жертв Голокосту з Освенцима вкрали табличку з цинічним написом Arbeit macht frei (Праця звільняє), яка висіла над головними воротами табору. Поліція знайшла напис та минулого тижня повернула його до музею. За попередніми даними, злочин було скоєно за замовлення неонацистів зі Швеції, які збиралися продати гасло колекціонерам і за виручені кошти здійснити низку терактів. Крім того, в ці дні тривають слухання у справі уродженця України Івана Дем'янюка, якого звинувачують в причетності до вбивства майже 28 тисяч ув'язнених-євреїв у концтаборі Собібор.
За матеріалами: http://tsn.ua/svit/u-sviti-vidznachayetsya-mizhnarodnii-den-pam-yati-zhertv-golokostu.html

Немає коментарів:

Дописати коментар